Intern med ADHD – vad innebär det?

Flera av internerna på anstalten i Norrtälje deltar i samtalsgrupper om ADHD och andra närliggande diagnoser. Det är en verksamhet som finns på flera ställen i landet och det är Riksförbundet Attentions lokalföreningarna i samarbete med Kriminalvården som åker ut till anstalter och häkten runtom i landet. På anstalten i Norrtälje är det lokalföreningen Attention Haninge som  genomför besöksverksamhet. Vi har precis även startat verksamhet på Anstalen Storboda i Rosersberg, de hade hört talas om vår verksamhet och nyligen hörde ytterligare en anstalt av sig, som vill att vi startar besöksverksamhet även där. Vilket i praktiken innebär att vi tre av fyra fredagar besöker anstalter!

Jag är en av dem som från Attention Haninge åker ut och deltar i grupper med dem som har ADHD- eller annan NPF-diagnos. Många av dem har fått diagnosen i fängelset. Flera av dem har haft ett jätterörigt liv, men inte tidigare förstått att det inte berodde på att de var dumma, obildbara eller omöjliga. Att jag, som själv har diagnos, är ordförande i Attention Haninge, driver en egen verksamhet och lever ett (relativt) normalt liv, kommer dit och berättar är väldigt viktigt. Att få en möjlighet till att förstå sig själv, lära sig om hjälpmedel, rättigheter och strategier som gör att livet blir lättare kan ha en enorm betydelse när det är dags för muck. Vi försöker svara på alla frågor vi får, skapa nya kontakter och ge råd om vad de behöver hjälpa sina egna barn med. (Eftersom det är hög ärftlighet i de här diagnoserna, finns ofta fler i familjen.)

I ett kommande nummer av Tidningen Attention (november tror jag) kan du hitta en intervju med mig om Attentions Haninges besöksverksamhet. Du kan redan nu hitta den på webben. Det som jag verkligen hoppas framgår i artiklarna är att det är oerhört intressant och givande att jobba med det här. De vi träffar är väldigt tacksamma och vi känner verkligen att vi gör skillnad. Vill passa på att poängtera viktiga fakta! Att många som dömts för grova brott uppfyller kriterierna för ADHD är inte synonymt med att det flesta med ADHD är kriminella! Ärligt talat, så är det ett rent nöje att delta i Attention Haninges besöksverksamhet, och jag känner mig tryggare innanför murarna än utanför 🙂 Jag önskar att fler får möjligheten att uppleva det som jag och mina vänner i föreningen ser som en förmån som är vacker, lärorik och viktig!

Tillsammans gör vi skillnad! /Jenny