PANS/PANDAS – förväxlas lätt med Asperger och autism

PANS/PANDAS är sjukdomar som vi ännu inte vet så mycket om. Det vi vet är att symptomen påminner om dem som är förknippade med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Med andra ord är det väldigt lätt att ta fel på dem och tro att någon har NPF, när de i själva verket fått en sjukdom.

I veckan var jag på en föreläsning på Historiska muséet om neurologiska post-streptokocktillstånd som PANS/PANDAS och autoimmuna encefaliter hos barn, ungdomar och vuxna. Det är jätteviktigt att vi alla känner till och framför allt att vårdpersonal känner till dem, så att de inte sätter fel diagnos!

20150129_131107

Vad är det då och kan man bota det?

PANS/PANDAS är en reaktion hos immunsystemet som kan komma i efterdyningarna av en infektion. Det kan till exempel vara en streptokock-infektion som sätter igång det. Barnet (för det är oftast barn som drabbas) får ett nytt beteende, med till exempel tics, tvång, ångest, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, sömnstörningar och psykotiska tillstånd.

Det går att bota de här symptomen med antibiotika, man ger en längre kur än vanligt. Om det är ett svårt fall kan man behöva lägga till en annan behandling. Läs mer på Pandasinfos hemsida.

Spännande eftermiddag, jag älskar att lära mer

Jag tycker det är oerhört viktigt att vi sprider kunskapet om det här! Min favorit Henrik Pelling, barnpsykiatriker och överläkare för BUP-kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, var en av dem som föreläste. Henrik är en av mina favoriter och han är väldigt kunnig.

Finn Somnier, doktor, specialist i neurologi och verksam vid avdelningen för klinisk biokemi vid Statens Seruminstitut i Köpenhamn, var den andra föreläsaren. Jag lyssnade inte på honom, då jag helt enkelt inte förstod hans danska.

Du kan läsa mer om diagnoserna, behandling och forskning på hemsidan Pandasinfo samt på Förbundet Autoimmuna Encefaliter med Pykiatrisk Presentations hemsida.

Jag hoppas verkligen att ingen misstar sig och inte förstår att ett barn fått en sjukdom som går att bota. Ingen ska behöva må dåligt, när det går att göra något åt det!