Hjälpmedel i TV4 Nyhetsmorgon

Jag är helt omtumlad av responsen på min medverkan i TV4 Nyhetsmorgon i fredags! Många, många har hört av sig med frågor och vill veta mer. Framför allt de hjälpmedel jag hade med mig har väckt stort intresse, många vill veta mer om dem och hur man får dem.

Kognitiva hjälpmedel

timglasSmartpen

När jag fick mina egna diagnoser 2005 började jag ta reda på allt som gick och kartlägga vilka kognitiva hjälpmedel som fanns på marknaden. (Ibland är det bra att ha Asperger, jag kan verkligen snöa in på en sak!) Jag slogs av att okunskapen om vad som fanns var så stor. När man sa hjälpmedel tänkte folk på rullstolar, hörapparater och blindkäppar – inget av det hjälper mig speciellt mycket.

Jag tog kontakt med hjälpmedelsföretagen och berättade att jag ville visa hjälpmedel i samband med mina föreläsningar. Genom åren har cirka 120 företag sponsrat mig med produkter och tjänster. Jag brukar alltid själv prova produkterna och håller de inte måttet så visar jag dem inte.

I TV4 Nyhetsmorgon hade jag två hjälpmedel med mig, dels en smart penna och dels ett timglas. De använder jag ofta när jag ska på möten, vill ha koll på tiden och behöver komma ihåg vad som sagts.

Livescribe Echo smartpen

Jag har faktiskt flera pennor hemma, den första fick jag förskriven som arbetshjälpmedel via Arbetsförmedlingen. De hade aldrig hört talas om pennan som hjälpmedel, så jag tipsade dem om XnX Data som säljer dem.

XnX Data har sedan dess tillhandahållit mig de nyare modellerna, så jag kan ge rätt information när jag visar den (jag vill ju inte gärna använda min egna penna när jag låter andra testa produkten). Kalle på XnX Data blev därmed en av de första att stötta mig och min verksamhet med produkter för snart 10 år sen.

Numera går det att få Livescribe Echo smartpen förskriven som vanligt hjälpmedel, i alla fall i Stockholms läns landsting. Det finns olika förskrivningsprocesser, jag fick som sagt min första penna genom arbetsförmedlingen. Eftersom jag visat pennan under så många år för en mängd olika yrkesgrupper och i media, tror jag att jag haft en påverkan till att den idag är förskrivningsbar som vanligt hjälpmedel i Stockholm 🙂

Pennan spelar in allt som skrivs och sägs och kan spela upp det genom att man sätter pennspetsen på det stödord, som man skrivit på papperet. Det fungerar självklart lika bra även för den som inte har någon diagnos eller ännu inte fått en. Jag har till exempel träffat väldigt många journalister som blivit jätteintresserade, de ser att de skulle kunna ha väldigt stor nytta av den i jobbet.

 

Timglaset Martina, som är en visuell äggklocka (som inte tickar)

Timglaset Martina från Iris Hjälpmedel

Timglaset Martina – visuell nedräkningstimer med vibration
Ett kognitivt hjälpmedel med visuell timerfunktion enligt kvarturs-principen. Tiden visas med en lysdiodstapel. Du kan välja mellan tre olika timerinställningar 20, 40 eller 60 minuter.

Information

Timglaset Martina – visar dig hur mycket tid som är kvar

 • 20. 40 och 60 minuterstimer i en och samma produkt
 • Ljusdioderna visar dig tydligt hur tiden räknas ned
 • Larm i form av en mjuk harpa signal
 • Volymen kan ställas i 4 nivåer
 • Vibrationslarm vid ljudlös
 • Knapplås
 • Greppvänlig för såväl små som stora händer
 • Kan placeras liggande, stående eller hängande i rem (medföljer)
 • Uppladdningsbar
 • Martina ljuder när laddning behövs (laddare medföljer)
 • Behåller inställningar även vid total urladdning
 • Fuktskyddad (IP53)

Läs mer på Iris Hjälpmedel.

Förskrivningsprocesser

I Sverige har vi en lag, Hälso- och sjukvårdslagen, som säger att personer med funktionshinder som behöver hjälpmedel, ska få hjälp med det. I varje landsting/län finns en Hjälpmedelscentral som har övergripande ansvar för hjälpmedel. För att få ett hjälpmedel behöver någon förskriva det, dvs tala om att du behöver det. Som ett recept ungefär. Det är oftast arbetsterapeuter gör detta.

Just när det gäller kognitiva hjälpmedel är det bra om du själv är lite påläst och har en idé om vad du vill ha. Kunskapen om dessa hjälpmedel blir bättre, men fortfarande är okunskapen rätt stor om vad som finns. Det är väldigt individuellt vad man behöver.

Landstingen kan hjälpa till med hjälpmedel som du behöver över huvud taget i livet. Det är olika vilka hjälpmedel som räknas som förskrivningsbara i olika landsting. (Det här gör allt ganska besvärligt, bor du i ”fel” landsting kanske du inte kan få samma sak som din kompis som bor 10 mil bort.) För att få ett hjälpmedel är det lättast att ta kontakt med en arbetsterapeut, de brukar finnas i anslutning till din vårdcentral – om det inte finns kan vårdcentralen berätta var du ska vända dig. Om du har kontakt med t ex Habiliteringen, ett ADHD-centrum, Asperger-centrum eller liknande brukar även de ha arbetsterapeut.

Jag får ofta frågor om de går att få t ex den smarta pennan via landstingets hjälpmedelscentral. Och jag kan inte svara, för det beror på vilket landsting du bor i och om just de har det med i sin förskrivningsbara lista.

Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med arbetshjälpmedel om du går in i en ny anställning, praktik, arbetsmarknadsutbildning eller om du startar eget. Du behöver ha en fastställd diagnos och vara inskriven på förmedlingen med informationen om att du har en funktionsnedsättning, dvs de måste känna till din diagnos. Arbetsförmedlingen har både arbetsterapeuter, psykologer och SIUS-konsultenter som kan hjälpa dig, du får kontakt med dem genom din vanliga arbetsförmedlare.

Mer om hjälpmedel

Kom ihåg att hjälpmedel som du får via landsting och arbetsförmedling inte är dina – de är bara till låns! Tappar du bort dem måste du anmäla det. Går de sönder måste du skicka tillbaka dem. De flesta hjälpmedel är ganska dyra, så håll koll på dem.

Har du råd så finns ju alltid alternativet att köpa ditt hjälpmedel privat. Ta kontakt med företaget som säljer och fråga vad det kostar och hur du ska göra.

Det är inte alltid så lätt att veta vilka hjälpmedel som finns och vad som skulle passa dig – men jag vet! Du kan boka in en individuell konsultation med mig, så går vi igenom din situation, jag visar dig olika hjälpmedel och så får du förslag från mig vad jag tror du behöver.

En reaktion på “Hjälpmedel i TV4 Nyhetsmorgon

 1. Pingback: Jenny i TV4 Nyhetsmorgon om ADHD som högriskdiagnos - Jenny Ström

Kommentarer inaktiverade.