Jenny i TV4 Nyhetsmorgon om ADHD som högriskdiagnos

Läs mer om produkterna som jag visade. TV4 Nyhetsmorgon 
         

Scenen: TV4:s Nyhetsmorgon fredag 27 februari kl 06:38.  (Jag åkte hemifrån kl 05:20… 😮 )

10393760_10203560230307148_1916773348789922875_n       20150227_065006

Medverkande: Steffo Törnqvist, Jenny Strömstedt, Ylva Ginsberg, läkare och forskare inom neuropsykiatri på Karolinska institutet, samt Jenny Ström (dvs jag 🙂 ) som expert på kognitiva funktionsvariationer.

11037704_10203560231067167_8141864079596231387_n

20150227_064923

 

 

 

 

 

Ylva Ginsberg är en av mina idoler, väldigt kunnig och forskar om flera olika aspekter av ADHD (till exempel i forskningsprojekt kring ADHD, missbruk, kriminalitet och hur man bryter onda cirklar).

Detta har hänt: En dansk forskningsrapport presenterad på Lancet konstaterar att personer med ADHD löper mycket högre risk att dö i förtid jämfört med andra. Forskarna har följt olika register över två miljoner människor, varav fler än 32 000 personer med ADHD-diagnos. De har fokuserat på yngre människor, från födseln till 30-årsåldern.

Nästan alla media har uppmärksammat nyheten från TT och skriver om det, t ex Svenska Dagbladet, Metro och Expressen (som även lägger sina tidigare artiklar om ADHD).

TV4:s Nyhetsmorgon beslutar att göra ett inslag om det och Ylva Bjelle, researcher på Nyhetsmorgon, kontaktar mig för att höra om jag ville komma och prata om det som kognitiv expert och kunnig om svårigheter, strategier, hjälpmedel och lite till.
Naturligtvis! Jag brinner ju för att sprida kunskap om NPF (neuropsykiatriska funktionsvariationer) som ADHD, ADD och DAMP. Jag blir dessutom väldigt stolt över att få sitta som expert bredvid Ylva Ginsberg!

Förberedelser:

  1. Genomläsning av forskningsrapporten.
  2. Som alltid i TV måste man förbereda massor. En grej som behövs för att man inte ska se ut som ett spöke är t ex att bli sminkad. Här sitter jag i sminket och får bättre konturer i ansiktet. Sminköserna är jätteduktiga och hjälper till med hur man ska framhäva sitt ansikte och matcha det man har på sig.
  3. Få instruktioner för vad som ska hända, var man ska gå och sitta.

20150227_061910           20150227_064852

Sändning:  Vi fick ovanligt lång sändningstid för att vara TV, hela nio minuter. I TV-sammanhang är det väldigt mycket och jag är glad över att de ansåg ämnet så viktigt.

20150227_063601          20150227_063651

Ylva och jag hann svara på frågorna i lugn och ro. Nyhetsmorgon är ju inte riktigt som en skjutjärnsintervju, det är mera ett samtal. Skönt att få tala till punkt och få säga det som känns så viktigt. Jag skulle kunna prata i timmar om det här (det är ju det jag gör när jag föreläser), men utifrån att det är TV och nyheter som ska vara snabbt och kort, så var det väldigt positivt.

Jag fick också en möjlighet att prata 20150227_063633om kognitiva hjälpmedel, något som ju är ett av mina specialområden. Jag hade med en tidsstock, som är ett hjälpmedel för att se hur tiden går, ungefär som ett timglas – när fem minuter gått larmade den och vi pratade om hur viktigt det är med tidsuppfattning. Steffo blev väldigt intresserad av min Smart-Pen så jag fick visa hur jag kan spela in vad som sägs och gå tillbaka till det. Han ville omedelbart ha en själv. (Det är inte första gången en journalist säger det.)

Efterspel:
Efter en så tidig morgon hade det varit väldigt skönt att åka hem och sova, men det var inte läge för det. Jag fick en chans att prata lite med Jonas Wahlström från Skansen-Akvariet som var där för att prata om farliga ugglor (?!) .

20150227_065929

Sen åkte jag direkt ut till fängelset i Norrtälje för att träffa och prata med interner med ADHD. Det kändes väldigt bra efter att ha gjort en insats för att sprida kunskap om ADHD till hela Sverige!

 Vad kom forskarna egentligen fram till om ADHD och risker?

Tillbaka till studien. De hittade flera väldigt intressanta saker:

  • det var tydligt att risken för att dö tidigt var högre om man hade en ADHD-diagnos.
  • många av dem gick bort i olika former av olyckor.
  • flickor med adhd hade en högre relativ risk att dö i förtid, jämfört med pojkar.
  • risken ökar med åldern när man får diagnos.

Det sista är verkligen intressant:  de kunde uppenbart se att risken ökade i takt med åldern då individerna fick sin diagnos. Exempelvis är risken att dö i förtid mer än fyrdubblad för en person som fick adhd-diagnosen i 18-årsåldern. För en person som får diagnos före sex års ålder, däremot, var motsvarande risk ”bara” fördubblad.

Jag jobbar mycket med besöksverksamhet ute på fängelser och där har jag fått höra många historier om trasiga barndomar och skolgång där ingen förstått vad som behövdes. Jag förespråkar starkt att barn ska få hjälp så tidigt som möjligt. Jag har många föräldrar som hör av sig till mig och är helt förtvivlade för att deras barn och ungdomar inte får det stöd som skulle behövas. Det handlar om individuella anpassningar, hjälpmedel, strukturer – det finns massor som kan göras!

Jag håller absolut med Søren Dalsgaard vid Universitetet i Århus, Danmark, en av forskarna bakom studien som säger:  ”Vår forskning understryker vikten av att diagnostisera adhd tidigt, framför allt hos flickor och kvinnor.”

Ylva Ginsberg sa det så bra när Jenny Strömstedt påpekade att man redan nu pratar så mycket om diagnoser: ”Det är viktigt att sätta in stöd och hjälp väldigt tidigt, så fort man ser de här egenskaperna hos barn. Att stötta innan de får misslyckande på misslyckande. Det skulle kunna förebygga den negativa utvecklingen. ”
Med andra ord: det räcker inte med diagnos, det är bara första steget!  Det vore väl helt fantastiskt om våra politiker och ekonomer förstår att stödinsatser för unga verkligen behövs! All forskning som backar upp det är bra!