FKS Inspirationsdagar – med fantastiska föreläsare, besökare och utställare

I två dagar har jag ägnat mig åt att vara utställare, lyssna på bra föreläsningar och nätverka på FKS Inspirationsdagar. FKS (Föreningen för kognitivt stöd) är en ideell förening som jobbar för att göra livet lättare för dem med kognitiva funktionsnedsättningar, t ex de med neuropsykiatriska funktionsvariationer, personer med utvecklingsstörning, demenssjukdomar osv.

Varje år genomför de sina Inspirationsdagar och jag brukar vara med, ibland som föreläsare och nästan alltid som utställare. Det är som att träffa släkten att komma hit, jag känner igen de flesta och jag får en chans att hålla kontakten. Här hinner jag prata lite mer med t ex de som jobbar på de hjälpmedelsföretag som är mina samarbetspartners. Här är inte så många utställare, men av de 10-talet som är här har jag samarbete med i princip alla.

fks  Mitt mässbord Jenny Ström

Jenny Ström

FKS jobbar för att sprida kunskap, främja utvecklingen av nya stöd och hjälpmedel och se till att de blir tillgängliga och med att stötta dem som jobbar med det.

Föreningens medlemmar är främst personer som är yrkesverksamma, t ex arbetsterapeuter, konsulter, hjälpmedelstillverkare, som på olika sätt arbetar med kognitivt stöd. Idag är ungefär 130 personer från hela landet här för att lära sig mer och inte bara det: det kommer även folk från resten av världen. Jag pratade t ex med en forskare som rest hela vägen från Japan då hon ser det som en så otroligt intressant konferens.

20150311_130652    

I år pratade jag speciellt mer med Annalena Habel på Iris hjälpmedel för att planera ett samarbete framöver. Deras timglas var ett av de hjälpmedel jag hade med mig i TV4 Nyhetsmorgon häromveckan.

Föreläsningar om kognition

I programmet ingår föreläsningar om kognition – jag brukar ofta hoppa över föreläsningar om kognitiva svårigheter eftersom det inte är så ofta som jag lär mig något nytt. Men den här gången har jag med mig flera intressanta insikter. Jag lyssnade t ex på intressanta föreläsningar av:

  • Professor Åke Seiger från Karolinska institutet som pratade om ”Hjärnan som sambandscentral”, som fick mig att fundera på hur personer med ADHD och Asperger processar intryck utifrån.
  • Birgit Heuchemer, lärare och forskningsassistent inom arbetsterapi, som pratade om ”Kognitivt stöd inom kriminalvården” – något som jag verkligen brinner för. Sa hon något du fastnade för?

Utställare

Jag var en av utställarna på Inspirationsdagarna i år – det är en chans för mig att få berätta hur jag kan hjälpa till. Jag jobbar inte bara som föreläsare, utan gör även individuella konsultationer, går in som expert på kognitiva hjälpmedel i olika sammanhang, jobbar med opinionsbildning osv.

Vad fasen är kognitivt stöd?

FKS definierar det som insatser och produkter som gör det möjligt att bättre förstå och hantera sin vardag och omvärld. Det kan alltså vara hjälpmedel som till exempel timglas, hörlurar, smarta pennor – men också att få hjälp av personer som förklarar eller hjälper en, biträde, assistent osv.

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att kognitivt stöd inte bara är tekniska hjälpmedel, det kan också vara strategier, insikter, personer i ens närhet. Jag har själv sett till att jag har sånt stöd med till exempel boendestödjare och personligt biträde.