Tips för en fridefull Jul!

Snart är det jul och vi bryter våra vanliga rutiner: skolan är stängd, vi äter annan mat, träffar andra människor och kanske åker bort. Något som kan vara jobbigt för framför allt barn och ungdomar med ADHD, Asperger eller autism och därför blir Julen inte så fridefull som vi önskat. Helt plötsligt börjar vi också nämna ord och uttryck som inte används så ofta resten av året, ”dopp i grytan” låter rätt läskigt om man inte vet vad som ska doppas. Jämför med ”dopp i poolen”.
Jag kommer ihåg när min äldsta son skulle fira Lucia på förskolan, hade han svårt att hantera att det inte fanns tåg. ALLA hade ju sagt att det skulle vara ett Luciatåg!

luciatag

Det finns många saker du kan göra för att underlätta. Mina bästa tips är att utgå från tio grundläggande frågor och gå igenom i förväg vad som ska hända.

 

Tio grundläggande frågor om julen

10 frågor

När? Berätta om hur många dagar det är tills ni skagöra det, ha gärna en nedräkningstavla, så tiden blir lättare att förstå. Adventskalendern går också att använda: ”om 7 luckor ska vi åka till farmor”. Ska ni resa bort, var noga med hur många dagar och nätter det gäller. Viktigt att också tala om vilka tider ungefär som ni kommer vara hos någon annan eller hur länge gäster kommer att vara kvar.

Var? Ska ni vara någon annanstans än hemma, berätta om det. Har du bilder är det jättebra, ska ni resa någonstans ni inte varit förut, försök hitta bilder på nätet.

Hur? Ska ni ut och resa – visa bilder både på flygplatsen, flygplanet och kabinen, stationen, tåget och tågvagnen. Ska ni titta på film när ni reser, läsa bok osv. Om ni ska resa långt ta med en karta eller lägg in destinationen i Google Maps så kan barnet själv se hur lång tid det är kvar, det är rätt skönt att slippa tjatet om; Är vi framme snart? När är vi framme?
Glöm inte att tala om att ankomsttiden kan förändras för att ni stannar och tar pauser!

Vem? Gå igenom vilka som kommer att vara med. Återigen, bilder gör det tydligare. Ha gärna med en bild på tomten, om det ska komma en sådan!

Vad? Vad ska ni egentligen göra, tänk på att vara specifik. Säg inte bara att vi ska umgås, utan var noga: vi ska laga mat, spela spel, vänta på tomten, titta på Kalle Anka, få julklappar, leka, sova i lilla rummet osv. Berätta om lovet och vad ni ska göra istället för att gå till dagis, skola eller fritids. Vad är det som ska hända? Visa gärna med bilder från föregående år.

Varför? Det kan vara jättestressande att det vanlig rutinerna plötsligt inte gäller – berätta gärna att på julen vill ni vara med hela familjen för att ni tycker om dem (eller säga att farfar gärna vill träffa sitt barnbarn, det kanske inte är självklart för barnet) eller kanske åka på semester för att det behövs lite vila och sol.

Tid? Jag brukar säga att man inte ska ljuga för barnen. Vi säger att vi ska åka till mormor och äta – men sedan tillbringar vi jättemycket tid med att prata med varandra, dricka kaffe, vänta på maten. Var noga med att förklara även det självklara.

Före? Vad ska hända före – oftast ingår att duscha, klä sig fint, handla julklappar, men om man inte är förberedd på det kan det urarta i en kamp om att duscha och sätta på sig en stel skjorta

Efter? Samma gäller där: när vi ätit ska vi dricka kaffe, sitta och prata, ta det lugnt, innan vi åker hem eller går och lägger oss. Berätta om du förväntar dig att ditt barn ska hjälpa till med att duka av eller hjälpa till med något annat. Och berätta att när vi ska åka hem kommer vi att…

Om? Det är är en viktig fråga – det kan alltid inträffa saker som vi inte kan förbereda oss på, men det gå att göra så gott man kan.
Här är det viktigt att barnet själv får vara med och bestämma en ”utväg” OM det blir för jobbigt, det kan vara att det är ok att gå undan och spela på plattan med hörlurar på sig, eller gå in på sitt rum och få bli lämnad i fred en stund.
Berätta också att ”om det här händer” – ”så ska vi”…, t.ex. om Kajsa kommer så ska mamma…

Jag önskar av hela mitt hjärta att julen hos dig blir lugn och fridfull !