Kategoriarkiv: Attention

Föreläsningar i Östersund 21 och 22/2

Jag är på väg norrut – ska föreläsa i Östersund på söndag och måndag den 21 och 22 februari. Det är inte så ofta jag är i den delen av vårt avlånga land, så det ska bli jätteroligt att träffa er som bor runt om Östersund. I vanlig ordning kommer jag att ge massor av tips på smarta saker, strategier och hjälpmedel.

 DSCF2273

Det är Attention Jämtland-Härjedalen som bjuder in till föreläsning. På måndag kommer det att bli en öppen föreläsning på Östersunds sjukhus – läs Attentions inbjudan:

”Fullt normal men på ett annorlunda sätt”

Jenny Ström fick som vuxen diagnoserna AD/HD och Asperger syndrom, hon har även barn med samma egenskaper. Kunskaperna om hjälpmedel och de strukturer och strategier hon skapat, vill hon dela med sig av.

Jenny har lång personlig erfarenhet av att leva i kaos. Genom att envist lära sig om strategier, stödjande åtgärder från samhället och hjälpmedel har hon byggt upp ett nytt liv. Hon driver ett eget företag och arbetar för att förbättra kunskaperna kring neuropsykiatriska diagnoser och hjälpmedel, bemötande, tolkning är liksom hjälpmedel viktiga förutsättningar för att klara vardagen för personer med NPF.

Jenny arbetar idag som föreläsare, IT-pedagog, expert på kognitiva hjälpmedel och som konsult inom NPF-frågor. Huvudsyftet är att hjälpa och stödja vuxna och barn med diagnoserna ADHD, ADD och Aspergers syndrom. Hon deltar i ett projekt där Attention och Kriminalvården samarbetar kring besöksverksamhet hos intagna som utretts och fått diagnosen ADHD.

Målgrupp:     Alla som kommer i kontakt med barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Tid                 Måndag den 22 februari 2016 Kl: 9.00-12.30 (Möjlighet att ställa frågor).

Plats:             Hörsalen Östersunds sjukhus            Fika ingår

Kostnad        300 kr
200 kr för medlem i Attention eller Autism- och Aspergerföreningen
100 kr för studenter, student leg. uppvisas

Anmäl:          SENAST 17 februari
Ann-Katrine Pettersson: ann_katrinep@hotmail.com
Britt-Marie Frank: 063-80945@comhem.se

Anmäl er med namn, adress, tele.nr. och e-postadress.
Om avgiften ska faktureras behöver vi också faktureringsadress och ref.nr
Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas.

Varmt välkommen till en givande föreläsning!

Fördelarna med ADHD när allt händer samtidigt!

Fördelarna med ADHD är att jag ofta gör många saker parallellt, vilket ju får resultatet att många saker händer samtidigt – just nu syns jag i massor av olika sammanhang. Det är jätteroligt, jag tycker att mitt budskap är så viktigt att det verkligen måste få synas och få utrymme! Jag vill verkligen föra ut kunskap och information om neuropsykiatriska funktionsvariationer och att det finns mängder med smarta hjälpmedel, produkter och strategier som gör att man kan leva ett bra liv!

Det kommer att komma många blogginlägg framöver. Jag vill gärna berätta om allt roligt som händer och också ge lite råd och tips.

Alla som känner mig förstår att det går på högvarv i mitt huvud just nu. Det är många saker på gång. Dessutom slog jag till och fyllde år och hade stor fest förra veckan. Och just då är det ju riktigt, riktigt bra att ha ADHD och klara av att göra allt samtidigt – fast det hade aldrig fungerat utan min fantastiska Ylva, som är mitt Personliga biträde. (OBS! länken går till ett gammalt inlägg, jag har numera 120.000Ylva business skrattar:-/år i stöd från Arbetsförmedlingen för att anlita någon som kompenserar mina svårigheter i mitt egna företagande.)

ALLA borde ha en Ylva helt enkelt! Tack för att du finns!

Förutom som mitt personliga biträde jobbar Ylva som ledarskaps- och karriärcoach, hon coachar också ledare som har medarbetare med neuropsykiatriska funktionsvariationer – och hon är dessutom författare. Läs mer om Ylvas tjänster på hennes hemsida yeh yeh coach & konsult.

Gratis föreläsning med Jenny 18 maj i Tyresö

Teori är bra, men är ibland svårt att omsätta i den egna vardagen. Där man mest behöver stöd är HÄR och NU, i hemmet, i skolan, på jobbet med mera. Med tydliggörande pedagogik och visuellt stöd kan man få vardagen att fungera bättre.

Jenny Ström fick som vuxen diagnoserna AD/HD och Asperger syndrom, hon har även barn med samma egenskaper. Hon arbetar idag som föreläsare och rådgivare och som expert på kognitiva hjälpmedel och är också ordförande i Attention Haninge, där Tyresö ingår.

Föredraget är gratis och det krävs ingen föranmälan.

Datum: 2015-05-18
Tid: 18:00 – 19:30
Plats: Stimmets skola, matsalen, Forellvägen 43, Tyresö (nära centrum)
Arrangör: Studieförbundet vuxenskolan
Kontakt: Eva Lundgren, telefon 120 55 154
Hemsida: http://www.tyreso.se/temakvallar

Attention – en viktig förening

Jag är med i Attention. Det är en intresseorganisationen för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer (som t ex ADHD, ADD, Aspergers syndrom, autism, Tourettes syndrom, m.fl), deras anhöriga och även för yrkesverksamma som jobbar med det.

Jag är ordförande i lokalföreningen Attention Haninge. Det är ett ideellt uppdrag, men jag tycker det är värt det – för jag tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om NPF. Det är viktigt att engagera sig och hjälpa till, för det finns många i vår förening som inte kan det själva. Jag vill vara en röst för dem som själva har svårt att föra sin talan!

Förbundsstämma = möte med kompisarna

20150425_104403

Helgen 25-26 april hade vi förbundsstämma för Riksförbundet Attention. Det innebar dels att vi hade årsmöte, men också att vi tog chansen att prata om viktiga saker och projekt och hur vi vill driva dem framåt. Ett av mina hjärtebarn är exempelvis besöksverksamheten på kriminalvårdsanstalterna.

Samtidigt är det ju så att ju mer engagerad man blir i en förening, ju fler vänner får man. Det har varit en härlig helg med mycket snack med kompisar. Jag ser fram emot att vi fortsätter jobba för det som är så viktigt!

3 mars kl 18:30 ADHD-medicinering: varför (inte)?

Det är många som har frågor kring ADHD-medicinering. Därför bjuder vi i Attention Haninge, där jag är ordförande, in till en medlemskväll den 3/3 där vi pratar om det. Jag och Malin som är apotekschef för Lloyds apotek i Haninge och på Centralen i Stockholm, kommer att berätta om medicinering och svara på frågor.

Vi kommer dels att fokusera på vilka mediciner som oftast skrivs ut, men också om vilka andra saker man kan ta till för att underlätta.

Du kan läsa mer i mitt blogginlägg på Attention Haninge.

 

 

 

 

Psykiatri 2015 – stolt över att få bidra!

Jag känner mig stolt och glad över att jag är med och bidrar till utvecklingsarbetet Psykiatri Psykiatri 20152015, som är ett stort projekt inriktat på att utveckla och förändra  psykiatrivården i hela Stor-Stockholm. I projektet har många fått vara med och arbeta, jag är med som företrädare för Attention Stockholms län. Det är ett viktigt jobb att förmedla kunskaper och erfarenheter från och även förmedla farhågor från alla som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsvariation. Att psykiatrivården fungerar bra är oerhört viktigt för oss alla.

Det gäller inte bara för personer med NPF, alla människor som behöver ska få så bra vård som möjligt! I det här förändringsarbetet försöker man verkligen ta till vara på alla goda kunskaper och förändra olika saker inom vården för att det ska bli bättre. Psykiatri 2015 blir vad vi tillsammans gör det till!

 

d        c

Informationsmöten om Psykiatri 2015

Under februari 2015 genomförs fyra informationstillfällen för alla medarbetare inom både öppen – och heldygnsvård i Stockholm kring vad som ska utvecklas under året. Det är för att sprida kunskapen och engagemanget hos alla medarbetare om utvecklingsarbetet inom Psykiatri 2015 och det görs på uppdrag av verksamhetscheferna inom vuxenpsykiatrin i SLSO.

Programmet fyller en halv dag (13.00 -16.30) och upprepas vid fyra tillfällen tisdagen den 10 februari, onsdagen den 11 februari, tisdagen den 17 februari och torsdagen den 19 februari. En rejäl informationsinsats för väldigt många med andra ord.

Programmet ser ut så här:

13.00 – 14.45 Vad är Psykiatri 2015?  Christina Klintemo och ett 15-tal medarbetare
14.45 – 15.30 Fika och frågor
15.30 – 16.00 Framåtblickar med Anna Stenseth
16.00 – 16.30 ”Klinikens corner” med respektive klinikledning

Jag kommer att vara med vid ett av tillfällena och hoppas att jag får möjlighet att prata direkt med flera av dem som jobbar ute i verksamheten. För som sagt: Psykiatri 2015 blir vad vi tillsammans gör det till!

aa          b

Du kan läsa mer om Psykiatri 2015 här.

Några rader från Trollhättan

Sitter i Trollhättan och lyssnar på SvenOlof Dahlgren, mycket bra föreläsning, det är inte ofta jag lär mig något nytt! SvenOlof är fil dr och legitimerad psykolog, han forskar om NPF och har lång erfarenhet av att utbilda och handleda om det. Han är också författare till boken ”Varför stannar bussen när jag inte ska gå av? – att förstå autism, Aspergers syndrom och DAMP”. En vetenskaplig, men ändå väldigt lättläst bok.

20141114_08570620141114_09111820141114_08301720141114_083029_1

Att delta i större arrangemang kan vara rätt jobbigt för mig. Jag har väldigt svårt för många ljud, det behöver inte alltid vara höga ljud, ibland är det lågintensiva saker som en fläkt eller liknande. Många människor som pratar samtidigt, även om de viskar och pratar tyst, är också jobbigt. Men idag fick jag möjlighet att sitta underbart bekvämt och ensam uppe på balkongen. Det är sådant jag verkligen uppskattar – att det går att hitta en lösning som egentligen inte är så svår.

Attention Uddevalla – duktiga på media

Attention Uddevalla är verkligen duktiga på att sprida info om föreläsningar de arrangerar 🙂 Naturligtvis har lokaltidningarna fått information till sin På G-sida. Det känns roligt som föreläsare att de verkligen anstränger sig för att få publik. I eftermiddag är det jag som föreläser mellan kl 13 och 16:30.

20141114_085954 20141114_090104

Egen tid

Ikväll tänker jag ha myskväll med underbara Carina Ikonen Nilsson, som är en god vän. Carina har skrivit boken ”Jag föredrar att kalla mig Impulsiv”, där hon berättar om sin egen ADHD.

Mångfald och företagande – utställare

Imorgon är jag med som utställare på Mångfald och företagande på Bonnierhuset i Stockholm. Otroligt spännande diskussioner, föreläsningar och möten. Jag gillar verkligen att nätverka och känner mig som fisken i vattnet i sådana här sammanhang.

a

Mångfald och företagande

Det är en konferens där företagare och personer med olika former av funktionshinder kan träffas och tillsammans med politiker, intresseorganisationer och myndigheter diskutera hur vi tillsammans kan underlätta för att personer med funktionsnedsättningar ska få jobb. Det är Attention, Myrorna och Misa AB som är arrangörer för konferensen.

Diagnoser är resultatdrivande!

Jag brinner verkligen för att näringslivet ska få upp ögonen för vilken tillgång personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) kan vara i arbetslivet. Ett annorlunda sätt att tänka ger kreativa och nya lösningar. Eller som min vän Pål Burman, VD för Proaktiv Gaming, uttryckte det: ”Diagnoser är resultatdrivande!”

Pål Burman

Lennart Jönsson är en enastående man, som jag hoppas träffa imorgon. Han grundade MISA och numera är ägare och styrelseordförande. MISA sponsrade eventet InnanUtanför den 20 aug, varmt tack för det Lennart!

Lennart Jönsson

Jag står på mässan för att tala om att jag kan hjälpa företag som känner sig osäkra i att anställa personer med t.ex. adhd eller Asperger, att utbilda chefer och medarbetare, anpassa arbetsplatsen och berätta vilka hjälpmedel som finns. Vet man inte om att det finns strategier, hjälpmedel och enkla lösningar kanske man hellre väljer att anställa någon annan. Det vore ju trist! Det är ju inte så svårt!

Föreläsningsturné i Uddevalla/Trollhättan

Föreläsningsturné – ett riktigt roligt ord att få använda. Det är föreningen Attention Uddevalla med omnejd i samarbete med flera andra som vill att många ska få möjlighet att höra mer om NPF och anordnar tre olika föreläsningar där jag är med. Eller som de själva skriver i sitt nyhetsbrev: ”Vi fortsätter arbeta för att våra medlemmar ska kunna träffas, att samhället och vi själva får ökad kunskap om NPF samt att påverka våra beslutsfattare och verksamhetschefer runt om att ta bra beslut i frågor som rör NPF och de möjligheter till stöd som våra medlemmar kan få!”

DSCF3361

Föreläsningsturné

Det är i samband med Psykatrins dag som det hålls en heldag med temat:  Neurospykiatri och
brukarinflytande. Första föreläsningsdagen är på torsdag den 13/11 i Uddevalla och nästa på fredag den 14/11 i Trollhättan. Jag medverkar också på ett medlemsmöte på Anhörigcentrum i Uddevalla på lördagen den 15/11. Tre föreläsningar på tre dagar – nog är det en föreläsningsturné!

Jag har också passat på att boka in några nätverksmöten när jag ändå befinner mig på Sveriges framsida.

 

Jobb och yrkesval för personer med ADHD – inte så enkelt

Jobb och yrkesval – ord som kan vara väldigt långt från verkligheten för många som har t ex ADHD och Asperger Syndrom.

Ett otroligt slöseri! Väldigt många har så enormt mycket att tillföra till t.ex. organisationer och företag, ett annorlunda tänkande kan vara en oerhörd resurs och ger nya infallsvinklar.

Men det är inte alldeles enkelt att komma ut på arbetsmarknaden. Arbetsgivare blir osäkra och vågar inte anställa, arbetstagarna har svårt att själva se vad de är bra på.

 

Konferens – Mångfald och Företagande

På konferensen Mångfald och Företagande den 10 november kl 13-16:30 på Bonnierhuset, Torsgatan 21, Stockholm, diskuteras ämnet ”har ska personer med funktionsnedsättning kunna få jobb”. Det är en mingelkonferens, företagare får berätta om sitt företag, besökare kan mingla, man kan lyssna på spännande föreläsare och politiker. Det är spännande föreläsare, bl.a. Alexandra Pascalido, Ingvar Nilsson och Eva Hamilton. Det är fritt inträde, men kom ihåg att anmäla dig om du vill komma! (Begränsat antal platser, så skynda dig.)

I år kommer jag att ha ett utställningsbord och berätta om mitt företag och hur jag kan hjälpa organisationer som vill anställa utifrån min erfarenhet så kan jag ge kunskap, handledning och föreläsa. Kom gärna förbi och prata med mig!

Det är Riksförbundet Attention, Myrorna och MISA AB som är arrangörer. Det här är en konferens för dig som:

Vad ska jag bli när jag blir stor?

Visst låter det bra med jobb och arbetsmarknad för alla, mångfald och att ta tillvara på våra unika resurser. Men det är inte alltid så lätt att veta vad man själv vill göra. Speciellt om man har svårt att visualisera.

På videoserien KlipskaKlipp tipsar jag nu om en yrkeskortlek som man kan använda för att se vad man helst vill jobba med. KlipskaKlipp är en serie med korta videosnuttar om smarta saker som kan underlätta. Det kan vara allt från högteknologiska prylar till väldigt enkla, men smarta saker.

Yrkeskortleken kan man använda för att se vilka olika sorters jobb och yrken som finns. Man kan ”spela” med dem och se bilder på olika yrken, välja bort det som inte är intressant för att sedan kunna se vilken bransch eller inriktning man ska ha. Kortleken har 97 kort och visar jobb inom 18 olika branscher. Korten ges ut av BE yrkesbilder och MISA AB och du kan hitta den här.