Kategoriarkiv: Attention Haninge

ADHD och Asperger Syndrom – problem eller tillgång?

AHDH och Asperger Syndrom – föreläsning för Tyresö kommun

Häromveckan hade jag en öppen  föreläsning i Tyresö om ”ADHD och Asperger Syndrom – problem eller tillgång?”. Det var ett samarrangemang mellan Attention Haninge, Tyresö kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Många kom, det här är frågor som intresserar och engagerar – och jag fick väldigt trevlig feedback, det här till exempel:

Feedback ADHD och Asperger Syndrom föreläsning

Jag får ofta frågan var jag kommer att föreläsa någonstans nästa gång. Prenumerera på mitt Nyhetsbrev – där lägger jag ut föreläsningar, evenemang etc där det går att träffa mig. Du kan lägga till dig på listan här: 

Fördelarna med ADHD när allt händer samtidigt!

Fördelarna med ADHD är att jag ofta gör många saker parallellt, vilket ju får resultatet att många saker händer samtidigt – just nu syns jag i massor av olika sammanhang. Det är jätteroligt, jag tycker att mitt budskap är så viktigt att det verkligen måste få synas och få utrymme! Jag vill verkligen föra ut kunskap och information om neuropsykiatriska funktionsvariationer och att det finns mängder med smarta hjälpmedel, produkter och strategier som gör att man kan leva ett bra liv!

Det kommer att komma många blogginlägg framöver. Jag vill gärna berätta om allt roligt som händer och också ge lite råd och tips.

Alla som känner mig förstår att det går på högvarv i mitt huvud just nu. Det är många saker på gång. Dessutom slog jag till och fyllde år och hade stor fest förra veckan. Och just då är det ju riktigt, riktigt bra att ha ADHD och klara av att göra allt samtidigt – fast det hade aldrig fungerat utan min fantastiska Ylva, som är mitt Personliga biträde. (OBS! länken går till ett gammalt inlägg, jag har numera 120.000Ylva business skrattar:-/år i stöd från Arbetsförmedlingen för att anlita någon som kompenserar mina svårigheter i mitt egna företagande.)

ALLA borde ha en Ylva helt enkelt! Tack för att du finns!

Förutom som mitt personliga biträde jobbar Ylva som ledarskaps- och karriärcoach, hon coachar också ledare som har medarbetare med neuropsykiatriska funktionsvariationer – och hon är dessutom författare. Läs mer om Ylvas tjänster på hennes hemsida yeh yeh coach & konsult.

Gratis föreläsning med Jenny 18 maj i Tyresö

Teori är bra, men är ibland svårt att omsätta i den egna vardagen. Där man mest behöver stöd är HÄR och NU, i hemmet, i skolan, på jobbet med mera. Med tydliggörande pedagogik och visuellt stöd kan man få vardagen att fungera bättre.

Jenny Ström fick som vuxen diagnoserna AD/HD och Asperger syndrom, hon har även barn med samma egenskaper. Hon arbetar idag som föreläsare och rådgivare och som expert på kognitiva hjälpmedel och är också ordförande i Attention Haninge, där Tyresö ingår.

Föredraget är gratis och det krävs ingen föranmälan.

Datum: 2015-05-18
Tid: 18:00 – 19:30
Plats: Stimmets skola, matsalen, Forellvägen 43, Tyresö (nära centrum)
Arrangör: Studieförbundet vuxenskolan
Kontakt: Eva Lundgren, telefon 120 55 154
Hemsida: http://www.tyreso.se/temakvallar

Attention – en viktig förening

Jag är med i Attention. Det är en intresseorganisationen för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer (som t ex ADHD, ADD, Aspergers syndrom, autism, Tourettes syndrom, m.fl), deras anhöriga och även för yrkesverksamma som jobbar med det.

Jag är ordförande i lokalföreningen Attention Haninge. Det är ett ideellt uppdrag, men jag tycker det är värt det – för jag tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om NPF. Det är viktigt att engagera sig och hjälpa till, för det finns många i vår förening som inte kan det själva. Jag vill vara en röst för dem som själva har svårt att föra sin talan!

Förbundsstämma = möte med kompisarna

20150425_104403

Helgen 25-26 april hade vi förbundsstämma för Riksförbundet Attention. Det innebar dels att vi hade årsmöte, men också att vi tog chansen att prata om viktiga saker och projekt och hur vi vill driva dem framåt. Ett av mina hjärtebarn är exempelvis besöksverksamheten på kriminalvårdsanstalterna.

Samtidigt är det ju så att ju mer engagerad man blir i en förening, ju fler vänner får man. Det har varit en härlig helg med mycket snack med kompisar. Jag ser fram emot att vi fortsätter jobba för det som är så viktigt!

Norrköping – tre nya Samarbetspartners

Norrköping är en trevlig stad, som jag gärna återvänder till. Den 19 mars var jag där och föreläste på inspirationsdagen med temat Utanförskap och psykisk ohälsa, anordnad av Björckhälsan. På kvällen anordnades också en föreläsning mer inriktad till föräldrar på samma tema.

Jag gillar att föreläsa (jag tycker verkligen att jag har något viktigt att berätta) och jag gillar också att mingla och nätverka. Jag träffar alltid så spännande människor. Den här gången är jag glad att berätta att jag fått tre nya samarbetspartners:

Läs mer

3 mars kl 18:30 ADHD-medicinering: varför (inte)?

Det är många som har frågor kring ADHD-medicinering. Därför bjuder vi i Attention Haninge, där jag är ordförande, in till en medlemskväll den 3/3 där vi pratar om det. Jag och Malin som är apotekschef för Lloyds apotek i Haninge och på Centralen i Stockholm, kommer att berätta om medicinering och svara på frågor.

Vi kommer dels att fokusera på vilka mediciner som oftast skrivs ut, men också om vilka andra saker man kan ta till för att underlätta.

Du kan läsa mer i mitt blogginlägg på Attention Haninge.

 

 

 

 

Jag åker in i fängelse, nästan varje fredag

Jag passerar in genom fängelseportarna nästan varje fredag och eftersom jag inte har gjort något brott, får jag passera ut också efter några timmar. Jag och några till från Attention Haninge besöker intagna för att prata om diagnoser och livet efter fängelset.

.Jenny föreläser om besöksverksamhet i fängelser.

Jag är ordförande för Attention Haninge sedan 2,5 år tillbaka. Bl.a. genomför vi besöksverksamhet på kriminalvårdsanstalter. Du kan läsa mer om varför och vad vi gör i mitt tidigare blogginlägg Intern med ADHD – vad innebär det?  Men snabbt kan jag berätta att enligt Kriminalvården uppfyller 25 procent av alla som sitter i fängelse kriterierna för ADHD eller annan NPF-diagnos.

För mig är det här ett oerhört viktigt jobb! Inte bara för att vi får stor uppskattning både av internerna och av Kriminalvården – utan för att det är att jobba framåt, sprida kunskap och hjälpa människor att förstå och hitta sin väg. Tänk alla kreativa människor som kan göra bra saker, men som på vägen hamnade snett, kanske bara på grund av att ingen förstod!

Men hur gör man då?

Besök ute på fängelser är speciellt – det går inte att bara stövla in. Vi som jobbar måste vara överens, vi behöver ha riktlinjer, kontaktpersonerna från Kriminalvården måste både få och ge information. Vem är lämplig att göra besök, vad måste man tänka på när det gäller klädsel, hur samtalar man, vilka ämnen är intressanta, vad får vi ta med oss och visa i form av hjälpmedel? Det finns flera regler vi måste följa. Och hur administrerar och planerar man en sån här verksamhet på bästa sätt?

Många lokalföreningar inom Attention är intresserade besöksverksamhet på fängelse.

Här föreläser jag för andra intresserade lokalföreningar inom Attention på helgens konferens om besöksverksamheten. Vi i Attention Haninge har engagerat oss mycket och drivit projektet i Storstockholm, vi besöker två anstalter och har ytterligare en som vi diskuterar med. Det innebär att vi har en enorm erfarenhet av besöksverksamhet och har hunnit komma en bra bit i vårt arbete. Kriminalvården och Riksförbundet Attention står bakom besöksverksamheten. Du kan läsa mer om projektet på deras hemsida. (Där finns också en intervju med mig.)

Det är många lokalföreningar som är intresserade att starta liknande verksamhet. Givetvis ska de få tillgång till våra erfarenheter. Framför allt behöver vi vara överens om riktlinjer, policys och hur det ska gå till. Det är administrativa, praktiska och etiska frågor som kräver både diskussioner och beslut.

Fler besökare i fängelserna

Det är inte bara Attention som besöker Kriminalvårdsanstalter. Förra måndagen var jag på samrådsmöte på Fryshuset i projektet Passus, där vi var flera föreningar från Stockholm som träffades. Vi ägnade oss åt att dela med oss av erfarenheter, diskutera riktlinjer och etiska frågor för att få inspiration. Något som är väldigt bra för mig att ha med mig i mitt huvud då jag passerar fängelseportarna nästa gång!

 

 

 

Intern med ADHD – vad innebär det?

Flera av internerna på anstalten i Norrtälje deltar i samtalsgrupper om ADHD och andra närliggande diagnoser. Det är en verksamhet som finns på flera ställen i landet och det är Riksförbundet Attentions lokalföreningarna i samarbete med Kriminalvården som åker ut till anstalter och häkten runtom i landet. På anstalten i Norrtälje är det lokalföreningen Attention Haninge som  genomför besöksverksamhet. Vi har precis även startat verksamhet på Anstalen Storboda i Rosersberg, de hade hört talas om vår verksamhet och nyligen hörde ytterligare en anstalt av sig, som vill att vi startar besöksverksamhet även där. Vilket i praktiken innebär att vi tre av fyra fredagar besöker anstalter!

Jag är en av dem som från Attention Haninge åker ut och deltar i grupper med dem som har ADHD- eller annan NPF-diagnos. Många av dem har fått diagnosen i fängelset. Flera av dem har haft ett jätterörigt liv, men inte tidigare förstått att det inte berodde på att de var dumma, obildbara eller omöjliga. Att jag, som själv har diagnos, är ordförande i Attention Haninge, driver en egen verksamhet och lever ett (relativt) normalt liv, kommer dit och berättar är väldigt viktigt. Att få en möjlighet till att förstå sig själv, lära sig om hjälpmedel, rättigheter och strategier som gör att livet blir lättare kan ha en enorm betydelse när det är dags för muck. Vi försöker svara på alla frågor vi får, skapa nya kontakter och ge råd om vad de behöver hjälpa sina egna barn med. (Eftersom det är hög ärftlighet i de här diagnoserna, finns ofta fler i familjen.)

I ett kommande nummer av Tidningen Attention (november tror jag) kan du hitta en intervju med mig om Attentions Haninges besöksverksamhet. Du kan redan nu hitta den på webben. Det som jag verkligen hoppas framgår i artiklarna är att det är oerhört intressant och givande att jobba med det här. De vi träffar är väldigt tacksamma och vi känner verkligen att vi gör skillnad. Vill passa på att poängtera viktiga fakta! Att många som dömts för grova brott uppfyller kriterierna för ADHD är inte synonymt med att det flesta med ADHD är kriminella! Ärligt talat, så är det ett rent nöje att delta i Attention Haninges besöksverksamhet, och jag känner mig tryggare innanför murarna än utanför 🙂 Jag önskar att fler får möjligheten att uppleva det som jag och mina vänner i föreningen ser som en förmån som är vacker, lärorik och viktig!

Tillsammans gör vi skillnad! /Jenny

Öppen föreläsning i Nacka stadshus 2 oktober kl 17

Föreläsning Nacka

Välkommen till en kväll för dig som är anhörig!

Första veckan i oktober är nationella anhörigveckan. Vi bjuder på kaffe, förläsning och information från olika anhörigföreningar. Föreläsare Jenny Ström kommer att prata om sina erfarenheter av adhd och Aspberger.

Tid och plats: Nackasalen, Nacka stadshus, den 2 oktober 17.00–20.00.

Program
17.00–18.00 Kaffe och informationsbord från olika organisationer

18.00–20.00 Föreläsning med Jenny StrömFöreläsare Jenny Ström berättar om erfarenheter av att ha adhd och Asperger syndrom och att vara mamma till tre barn med samma egenskaper. Jenny berättar från anhörigperspektivet om bland annat bemötande, hjälpmedel, ger tips om strategier för att hantera tillvaron och även om samhällets skyldigheter samt möjligheter.

Föreläsare Jenny Ström är intressepolitisk talesman för föreningen Attention och egen företagare.

Anmäl dig senast 24 september på anhorigstod@nacka.se eller 08-718 78 89

Fritt inträde. Begränsat antal platser, först till kvarn!

Fakta/Nationella anhörigveckan – första veckan i oktober
På Nationella Anhörigveckan vill vi uppmärksamma alla anhöriga som hjälper och stöttar någon som har svårigheter att klara vardagen på egen hand.
Du kan vara make, maka, sambo eller förälder, barn, övrig familjemedlem, vän eller granne som vårdar och ger stöd.
Din närstående kan ha drabbats av långvarig sjukdom, psykisk eller fysisk funktionsnedsättning, missbruk och beroende.

 

Läs mer Skriv ut pdf

Halvering av resurser till barn med särskilda behov!

Angående Stockholms stads beslut om en halvering av resurserna till skolor för barn med särskilda behov!

Vi inom Attention i Stockholms län tycker detta är katastrof!

Bilden är från UNICEFs film om barn i socialt utanförskap och föreställer Imre, då 9 år, som är ett av många barn som har särskilda behov i skolan.

Bilden är från UNICEFs film om barn i socialt utanförskap och föreställer Imre, då 9 år, som är ett av många barn som har särskilda behov i skolan.

Stockholms stad är upptagningsområde för hela Stockholms län och det är många barn som drabbas.

Att försöka spara pengar på att ge barn en sämre start i livet kommer att kosta åtskilligt mer längre fram.

Enligt nationalekonom Ingvar Nilsson kostar ett barn med NPF som inte får rätt stöd i skolan mellan 10 och 15 miljoner, förutsatt att barnet inte hamnar i kriminalitet.

/Jenny Ström
Intressepolitisk talesman för Attention Stockholms län
Ordförande i Attention Haninge
Mamma till 3 barn mellan 10-23 år med AD/HD och Asperger syndrom som alla har behövt extra resurser i grundskolan