Medverkande InnanUtanför!

annikaAnnika Dopping
Annika är ett känt namn i Sverige, hon är synlig i media som föreläsare och kommunikationskonsult. Hon har en unik utbildning som TV-producent och arbetar idag i sitt eget producentbolag Annika Dopping AB. Hon är specialiserad på hållbarhet i alla former, framförallt inom hälsa, ledarskap och mänskliga frågor. Annika beskriver det så här: ”Min passion är att outtröttligt söka upp sådant som lyfter, stärker och lockar fram vårt allra bästa jag. Sådant som får oss att bli bättre medmänniskor.” Vi är mycket glada över att Annika med sin fantastiska erfarenhet och karisma leder denna kväll som moderator och intervjuare.
www.annikadopping.se

Annika har skrivit en barnbok om beroende, ”Väck inte gökungarna”, som vi vill tipsa om.

 

frank

Frank Andersson
Efter tre VM-guld i brottning och Svenska Dagbladets bragdmedalj, är Frank en av Sveriges kändisar. Inte bara för sina prestationer inom idrotten, han har också figurerat i skandalpressen på grund av olika tokiga påhitt. Och det har alltid varit så, hans tonårskamrater berättar om en väldigt rolig kille att vara med: ”Det hände alltid tokiga och roliga saker kring Frank”.  Idrotten gav honom stadga och rutiner, men när han slutade som elitidrottare fungerade inget. Nu har han fått en ADHD-diagnos, vilket gett honom en förklaring till både varför det blev så rörigt kring honom, men även till varför han kunde bli så bra. Idag använder han den kreativa och intensiva sidan av sin ADHD för att arbeta som entreprenör och föreläsare.

krister

Christer Karlsson
Christer har suttit över trettio år på fängelser och andra institutioner.  När han muckade i september 1997 hade han tröttnat och bestämt sig för att förändra sitt liv.  Han startade organisationen Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) för att hjälpa både sig själv och andra som ville förändra sitt liv. Grundidén var och är att medlemmar från KRIS möter upp den som friges efter ett fängelsestraff och hjälper personen att komma ut i ett vanligt liv igen. Den som friges är motiverad till förändring och då ska KRIS finnas där. Christer jobbar aktivt med att stötta och hjälpa, men också med att påverka samhället och sätta fokus på frågor kring utanförskap.  http://kris.a.se/info/bakgrund/

michaelMichael MacLaine
Michael MacLaine är en uppskattad talare inom kommunikationsteknik – hur man kommunicerar med framgång oavsett vilket eller vilka personlighetsprofiler man möter. Den här kvällen fokuserar han på Att vara ledare med bokstavskombination. Michael är även utbildare inom sälj- och ledarskap. Han har många års erfarenhet av rekrytering och därigenom god kännedom om hur arbetsmarknaden ser ut och arbetar även som jobbcoach och ledarskapsmentor. www.maclainetraining.se/

 


pål3

Pål Burman
Pål Burman är en extremt vanlig blond, sportig 51-årig vd med fyra barn och hus på Värmdö. Därför behöver han komplettera sig själv med udda fåglar i sin verksamhet. ”Det är människor som bryter mönster som gör störst skillnad. Därför är det smart, mänskligt givande och ekonomiskt lönsamt att skapa utrymme för unika personligheter så de kan göra nytta i företag. Diagnoser borde vara lönedrivande.” Pål är fd journalist i amerikansk och svensk media, strategisk rådgivare i Burman&Partners och inhyrd VD i flera företag – bla i 2012-års snabbast växande företag.
www.burmanpartners.se/

 

Jenny Ström. Fotograf: Peter Holgersson, http://www.peterholgersson.se/utmarkelser/ Jenny Ström
Det var först i vuxen ålder Jenny fick diagnosen ADHD och Aspergers syndrom. Ett liv i kaos fick plötsligt en förklaring och hon kunde börja strukturera och få ordning. Utifrån sin utbildning som IT-pedagog började hon undersöka vilka tekniska hjälpmedel som fanns för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Hon blev förbluffad över bristen på kunskap kring både hjälpmedel och NPF. Hon arbetar idag brett som föreläsare, IT-pedagog, expert på kognitiva hjälpmedel och som konsult inom NPF-frågor, för att hjälpa och stödja vuxna och barn med diagnoserna ADHD, ADD och Aspergers Syndrom, samt handläggare på verksamheter, myndigheter och skolor runt dessa familjer.

melina Melina Vyöni, 24 år
Melina hade en tuff skolgång, hon kände sig utanför och mobbning och förstörda saker var vardag för henne. Hon har Aspergers syndrom och ADD, men beskriver sig som högfungerande och har lätt för studier.  Det är det sociala som är svårt. ”Jag låg två år före i studieplanen, men två år
med att interagera med mina klasskamrater.” Efter studier i engelska, där hon tog en Cambridge-examen, försökte hon sig på språklärarstudier, men hon hamnade återigen utanför, hade svårt att få rätt information och kom ofta för sent eller missade tentor. Nu söker hon jobb, gärna något där hon får användning av sin engelska.

maxMax Vyöni, 22 år
Max drömyrke är kock, men dit har han inte nått ännu. Hans Asperger och ADD har gjort att det inte varit så lätt med skolan. Han fick bra betyg i de ämnen han gillade, men sämre i de som som han inte kunde uppbringa något intresse för. Det är klassiskt för elever med hans diagnoser, motivationen styr i hög grad. Efter skolan tog det stopp, han har haft några sommarjobb och någon praktik, men inget har lett till arbete.  Max drömmer om att hitta en praktikplats på en restaurang. ”Jag vet att jag klarar stress, och har jag ett schema går allt mycket bättre.”

Imre Andersson, 11 år
Imre är som vilken annan 11-årig grabb som helst. Han går i skolan och gillar att spela dataspel på fritiden. Men det finns något som skiljer honom från de flesta andra – han har Aspergers syndrom och ADHD. Det innebär att han ibland har svårt att fokusera, det kan vara svårt att förstå hur andra tänker och han blir lätt störd av ljud. När Imre var 9 år fick han frågan från UNICEF om han ville vara med i en film om utanförskap. Imre förklarar så bra, så vi kommer att visa ett inslag ur filmen.

Jonnie bojj och Göte

 

Göte och Jonnie Boijj
Jonnie Boijj är underhållare och musiker. Tillsammans med dockan Göte funderar han över hur det kan vara när det inte är så enkelt.

 

 

 

 

Ylva business skrattar
Ylva Ekdahl
Ylva arbetar som ledarskaps- och karriärcoach och författare/föreläsare. Hon jobbar också nära Jenny Ström, dels som personligt biträde, dels som kollega. Ylva är utbildad inom NPF-frågor på Linné-universitetet och har lång erfarenhet av att stötta personer med och utan diagnoser. Ylva kommer att jobba med arrangemanget och inte stå på scen. www.yehyeh.se