Kategoriarkiv: Kriminalvård

Jag åker in i fängelse, nästan varje fredag

Jag passerar in genom fängelseportarna nästan varje fredag och eftersom jag inte har gjort något brott, får jag passera ut också efter några timmar. Jag och några till från Attention Haninge besöker intagna för att prata om diagnoser och livet efter fängelset.

.Jenny föreläser om besöksverksamhet i fängelser.

Jag är ordförande för Attention Haninge sedan 2,5 år tillbaka. Bl.a. genomför vi besöksverksamhet på kriminalvårdsanstalter. Du kan läsa mer om varför och vad vi gör i mitt tidigare blogginlägg Intern med ADHD – vad innebär det?  Men snabbt kan jag berätta att enligt Kriminalvården uppfyller 25 procent av alla som sitter i fängelse kriterierna för ADHD eller annan NPF-diagnos.

För mig är det här ett oerhört viktigt jobb! Inte bara för att vi får stor uppskattning både av internerna och av Kriminalvården – utan för att det är att jobba framåt, sprida kunskap och hjälpa människor att förstå och hitta sin väg. Tänk alla kreativa människor som kan göra bra saker, men som på vägen hamnade snett, kanske bara på grund av att ingen förstod!

Men hur gör man då?

Besök ute på fängelser är speciellt – det går inte att bara stövla in. Vi som jobbar måste vara överens, vi behöver ha riktlinjer, kontaktpersonerna från Kriminalvården måste både få och ge information. Vem är lämplig att göra besök, vad måste man tänka på när det gäller klädsel, hur samtalar man, vilka ämnen är intressanta, vad får vi ta med oss och visa i form av hjälpmedel? Det finns flera regler vi måste följa. Och hur administrerar och planerar man en sån här verksamhet på bästa sätt?

Många lokalföreningar inom Attention är intresserade besöksverksamhet på fängelse.

Här föreläser jag för andra intresserade lokalföreningar inom Attention på helgens konferens om besöksverksamheten. Vi i Attention Haninge har engagerat oss mycket och drivit projektet i Storstockholm, vi besöker två anstalter och har ytterligare en som vi diskuterar med. Det innebär att vi har en enorm erfarenhet av besöksverksamhet och har hunnit komma en bra bit i vårt arbete. Kriminalvården och Riksförbundet Attention står bakom besöksverksamheten. Du kan läsa mer om projektet på deras hemsida. (Där finns också en intervju med mig.)

Det är många lokalföreningar som är intresserade att starta liknande verksamhet. Givetvis ska de få tillgång till våra erfarenheter. Framför allt behöver vi vara överens om riktlinjer, policys och hur det ska gå till. Det är administrativa, praktiska och etiska frågor som kräver både diskussioner och beslut.

Fler besökare i fängelserna

Det är inte bara Attention som besöker Kriminalvårdsanstalter. Förra måndagen var jag på samrådsmöte på Fryshuset i projektet Passus, där vi var flera föreningar från Stockholm som träffades. Vi ägnade oss åt att dela med oss av erfarenheter, diskutera riktlinjer och etiska frågor för att få inspiration. Något som är väldigt bra för mig att ha med mig i mitt huvud då jag passerar fängelseportarna nästa gång!

 

 

 

Intern med ADHD – vad innebär det?

Flera av internerna på anstalten i Norrtälje deltar i samtalsgrupper om ADHD och andra närliggande diagnoser. Det är en verksamhet som finns på flera ställen i landet och det är Riksförbundet Attentions lokalföreningarna i samarbete med Kriminalvården som åker ut till anstalter och häkten runtom i landet. På anstalten i Norrtälje är det lokalföreningen Attention Haninge som  genomför besöksverksamhet. Vi har precis även startat verksamhet på Anstalen Storboda i Rosersberg, de hade hört talas om vår verksamhet och nyligen hörde ytterligare en anstalt av sig, som vill att vi startar besöksverksamhet även där. Vilket i praktiken innebär att vi tre av fyra fredagar besöker anstalter!

Jag är en av dem som från Attention Haninge åker ut och deltar i grupper med dem som har ADHD- eller annan NPF-diagnos. Många av dem har fått diagnosen i fängelset. Flera av dem har haft ett jätterörigt liv, men inte tidigare förstått att det inte berodde på att de var dumma, obildbara eller omöjliga. Att jag, som själv har diagnos, är ordförande i Attention Haninge, driver en egen verksamhet och lever ett (relativt) normalt liv, kommer dit och berättar är väldigt viktigt. Att få en möjlighet till att förstå sig själv, lära sig om hjälpmedel, rättigheter och strategier som gör att livet blir lättare kan ha en enorm betydelse när det är dags för muck. Vi försöker svara på alla frågor vi får, skapa nya kontakter och ge råd om vad de behöver hjälpa sina egna barn med. (Eftersom det är hög ärftlighet i de här diagnoserna, finns ofta fler i familjen.)

I ett kommande nummer av Tidningen Attention (november tror jag) kan du hitta en intervju med mig om Attentions Haninges besöksverksamhet. Du kan redan nu hitta den på webben. Det som jag verkligen hoppas framgår i artiklarna är att det är oerhört intressant och givande att jobba med det här. De vi träffar är väldigt tacksamma och vi känner verkligen att vi gör skillnad. Vill passa på att poängtera viktiga fakta! Att många som dömts för grova brott uppfyller kriterierna för ADHD är inte synonymt med att det flesta med ADHD är kriminella! Ärligt talat, så är det ett rent nöje att delta i Attention Haninges besöksverksamhet, och jag känner mig tryggare innanför murarna än utanför 🙂 Jag önskar att fler får möjligheten att uppleva det som jag och mina vänner i föreningen ser som en förmån som är vacker, lärorik och viktig!

Tillsammans gör vi skillnad! /Jenny