Kategoriarkiv: Media

Jenny intervjuad i Leva & Fungeras nyhetsbrev

Den stora mässan Leva & Fungera ger ut ett längre nyhetsbrev som de skickar ut till hela 45.000 prenumeranter. I veckans nyhetsbrev är jag intervjuad med i en artikel där jag berättar om hur jag lever och fungerar. Du kan läsa hela nyhetsbrevet här.

Leva & fungera med Lisa von Garrelts

Leva & fungera skriver så här:

”Läs hennes målande berättelse och se hennes bilder från
Leva & Fungera i inlägget Jag lever och fungerar!

Prenumerera gärna på Leva & Fungeras nyhetsbrev – det är gratis och ger många bra tips och inspiration.

Jabra – välfärdsteknologiska hjälpmedel

Efter en ganska jobbig vecka med stora förändringar, missförstånd och en rejält stukad fot som gjort hysteriskt ont, behövde jag tänka på saker som jag blir glad av. En sak som jag verkligen blir glad av är alla samarbetspartners som på olika sätt stödjer min verksamhet. Det är de som gör att jag kan visa olika tips på föreläsningar, konsultationer mm. Desutom lära mig mer om neuropsykiatriska funktionsvariationer, välfärdsteknologi, hjälpmedel och strukturer.

Jabra – en samarbetspartner sedan 2006

För några veckor sedan var jag återigen i kontakt med Jabra, ett företag som arbetar med headset och högtalartelefoner både för företag, mobilt, hemmet, sport och musik. Deras produkter är utrustade med det senaste inom ljudteknik och är väldigt intressanta för mig, eftersom många av deras produkter underlättar min vardag, alltså en typ av ”hjälpmedel”

Daniel på Jabra plockade fram några av deras nya produkter som han trodde kunde vara intressant för mig och andra. Det här är verkligen välfärdsteknologiska hjälpmedel och det är grejor som inte går av för hackor!

DSCF3316

Eftersom jag är väldigt lätt blir störd av ljud, är det viktigt med passform, att hörlurar sitter där de ska och inte läcker ut ljud eller tar in ljud utifrån. De här hörlurarna kan kopplas till två enheter samtidigt, vilket innebär att jag kan kolla på en film på plattan och när mobilen ringer, svarar jag i samma headset!

För den som störs av icke självvalda ljud, t.ex. när man åker kommunalt, är det en höjdare med ett stereoheadset för att lyssna på musik!

Jabra Motion

Jabra Motion

Jabra Pulse Sport Wireless

Jabra Sport Wireless+

 

 

 

 

 

 

Varmt tack till Jabra!

SVT – Mot alla odds

”Mot alla odds”, ska bli spännande att se om SVT tog tills sig det som kom fram i höstas på den årliga samverkansdagen mellan Handikappförbunden och public service-bolagen

Se ett sammandrag på UR Play

 

”Public service har ett särskilt uppdrag när det gäller personer med funktionsnedsättning. Men hur väl lever programbolagen upp till de krav som ställs? Och vilka gemensamma mål finns det att sträva mot?

I ett sammandrag från den årliga samverkansdagen mellan Handikappförbunden och public service-bolagen, år 2012 under temat ”Barn, unga och normalitet”, får vi ta del av diskussionen kring dessa och andra frågor. Inspelen från dagens två huvudtalare, professor Gunilla Jarlbro och teknologie doktor Per-Olov Hedvall, presenteras i sin helhet. Övriga talare och de efterföljande samtalen visas i starkt förkortad version. Medverkande: Anders Ekbom (UR), Anna Karin Wyatt (Unga Hörselskadade), Christofer Bustad (SR), Erik Fichtelius (UR), Eva Hedberg (Dyslexiförbundet), Fredrik Jonsson (Riksorganisationen Unga Synskadade), Gunilla Jarlbro (Lunds universitet), Hasse Wessman (SR) Jenny Ström, Jesper Tottie Riksförbundet FUB, Karin Forsell (Svt), Kenneth Ritzén, Kristina Colliander (Svt), Matz Lundin (UR), Micke Olsson (UR), Per-Olof Hedvall (Certec, Lunds tekniska högskola), Peter Nyrén (Svt), Tobias Holmberg (Förbundet Unga Rörelsehindrade)”

 

UNICEF satsar på barn i Sverige!

Mitt liv som barn! En dokumentär om socialt utanförskap i Sverige

Jag blev i augusti kontaktad ett filmproduktionsbolag, de hade sett mig på TV-4 nyheterna när jag bl.a. pratade om min son.

De ska göra en dokumentär kortfilm om barn i olika typer av utanförskap i Sverige. Projektet är på uppdrag av Unicef Sverige och ska främst ska användas för att påverka politiker.

De ville att min 9-åriga son med AD/HD och Asperger syndrom berättar om hur han kan känna utanförskap och hur han tror att det skulle kunna förebyggas

Som förälder ställs man inför många frågor innan man säger ja till att exponera sitt barn i media, senast för två veckor sen sa jag nej till Rapport.

Men UNICEF känns speciellt, dessutom ville han själv och vi kan hoppa av ända fram tills det är klart! Jag ringde även några för mig viktiga personer för att fråga om råd innan jag tog beslutet att säga ja.

De kom redan veckan efter och filmade min son.
Han filmades, svarade på frågor och kom med så kloka jämförelser  i TRE timmar!
För vilken 9-åring som helst är det en enormt prestation, har man dessutom AD/HD så är det WOW!
De har varit hemma hos oss ytterliggare en gång och både Imre och jag har godkänt det färdiga klippet!
Imorgon tisdag ska Imre och jag gå på premiären av dokumentärfilmen på Rigoletto i Stockholm!
JAG ÄR SÅ STOLT!
Han en superhjälte i min ögon!

UNICEF Sverige arbetar för följande förändringar i Sverige:

• Att barns rätt till delaktighet i frågor kring socialt utanförskap ska tillämpas bättre
Barn som lever i socialt utanförskap måste få ge sina perspektiv på socialt utanförskap och vägar till delaktighet. Detta måste bli ett verkligt inslag i beslutsprocesser kring barn.

• Ökad kunskap kring socialt utanförskap hos beslutsfattare
Kunskaperna om socialt utanförskap sett ur ett helhetsperspektiv måste ökas hos beslutsfattare.

• Att regeringen tar fram en strategi som visar att de tar ett helhetsgrepp kring socialt utanförskap
Socialt utanförskap är en mångdimensionell fråga som kräver mångdimensionella insatser och samarbete mellan bl.a. skola, socialtjänst och barnhälsovård.

• Att regeringen tar ett ökat centralt uppföljningsansvar för att tillgodose alla barns rätt till kvalitativ utbildning oavsett boendekommun eller bakgrund
Av alla skyddsfaktorer man känner till är utbildning en av de allra viktigaste (5). För många barn utgör ett skolmisslyckande början på en livslång resa in i utanförskap. Det är inte acceptabelt att tillgången till kvalitativ utbildning ser så väldigt olika ut för olika barn i Sverige.

 

Mingla med media!

Idag bär det av till Tekniska museet för att interagera med över 100 personer från Sveriges Radio, SVT, UR och Handikappförbunden hela dagen 🙂

Sen ikväll bär det av mot Luleå och Attentions ordförandekonferens!

Sannerligen intressanta dagar jag har framför mig 🙂 

Idag hamnar allt för många i ett utanförskap på arbetsmarknaden utan att ens ha fått en ärlig chans!

Att ha rätt till ett arbete handlar om möjligheten till att kunna försörja sig själv, känna sig behövd och mycket, mycket annat.

När jag var tonåring på 80-talet, var det inga problem att få jobb även om man inte var stöpt inom de av samhället skapade normalramarna.
Många av de jobb jag haft fick jag genom kontakter på olika sätt. Jag minns att jag i 8:an gjorde min prao i två veckor på ett hotell och de var så nöjda med mig att de kort därefter erbjöd mig extrajobb i en sporthalls cafeteria som de också drev.

Vad har förändrats sen dess? Här kommer lite av mina egna tankar och funderingar.

 • Sämre tider, det finns kanske helt enkelt inte lika många arbetstillfällen
 • Krav på gymnasiekompetens i princip alla yrkesroller
 • De praktiska programmen som fångade upp många skoltrötta finns knappt längre
 • Bemanningsföretag som gör att många fler inte får en fast anställning och en arbetsplats att känna sig delaktiga i
 • Bemanningsföretagen har troligen även starkt bidragit till att feriearbeten knappt finns längre, därmed har många förlorat de så värdefulla möjligheterna till att uppleva tillfredsställelsen i tjäna egna pengar, samt de första trevande stegen att bygga upp ett nätverk med kontakter som kan leda till varaktig anställning senare i livet
 • Företagen anställer helst 20-åringar (som är mycket billigare i t.ex. arbetsgivaravgifter)
 • Idag räcker det inte med att t.ex. vara en duktig programmerare, du bör helst även vara socialt kompetent och kunna arbeta i grupp
 • Kontorslandskap istället för mindre rum, många med mig har svårt för alla sinnesintryck som ständigt kräver energi
 • Kraven i skolan har ökat, läxorna blivit fler och arbetssätten förändrats till ett sätt som kanske inte passar alla, dvs, grupparbeten, egna studier osv
 • De unga i dag har växt upp under mer gynnsamma förhållanden och en del har kanske blivit lite väl curlade under uppväxten
 • Sist men inte minst, man bör ha toppbetyg, vara överdrivet kompetent på att samarbeta i grupp, ta till sig enorma mängder av information och sålla ut det som är viktigt, kunna hantera många bollar i luften samtidigt och helst under stressen av en projektanställning

Om Skolinspektionen och ADHD-Center i TV/radio!

TV4-nyheterna ikväll

P4 Radio Stockholm

Vill tipsa om att jag är med i TV4-nyheterna ikväll angående att anmälningarna till Skolinspektionen har ökat, i synnerhet när det gäller barn med särskilda behov. Enligt reportern så planerar de för att sända det både kl. 19.00 och 22.00 Dessutom blev jag intervjuad av P4 Radio Stockholm, som uppmärksammar att antalet personer som söker stöd av ADHD-center i Stockholm nästan har fördubblats på tre år. Detta sänds troligen på måndag i Stockholmsnytt. Tydligen kommer det att sändas två versioner, ett kortare inslag som sänds varje halvtimme med start kl.06:30 och om jag förstått det rätt så kommer ett längre inslag senare under dagen.

Båda inslagen kommer att finnas i efterhand på tv4play.se och sverigesradio.se

Jag kommer att uppdatera och länka här och på min Facebook-sida vartefter jag får mer information!
Vet att jag borde publicera på en mängd andra ställen, men jag hinner inte!

Vänligen

Jenny Ström

Rösta på mig! Kappahl söker XLNT-modell

Låt oss tillsammans spräcka mängder av myter, lite som sagans 7 flugor i en smäll!

Visst kan en 42-årig kvinna med eget företag, tre barn och en matchvikt på över 100 kilo bli modell?

Att jag dessutom har AD/HD och Asperger syndrom vänder upp och ner på ännu mer fördomar, eller?

Med DIN hjälp, kan jag bli modell! 

Hjälp mig genom att rösta på mig VARJE DAG TOM 15 AUGUSTI 

TIPS: Sätt påminnelse på mobilen!

Klicka HÄR för att rösta!

 

Tävlingen består av två deltävlingar

Deltävling 1 är avslutad och det är den du kanske sett mig skriva om 🙂

Deltävling 2 började den 1 augusti och avslutas den 15 augusti, så PLEASE, rösta på mig igen, VARJE DAG

Information om tävlingen

Sammanlagt går 4 tävlande från varje deltävling vidare till final, 3 väljs ut av Kappahls jury och 1 utses genom folkets röst. Dvs 8 totalt.

 

 

 

Riksförbundet Attention startar egen blogg

Jag känner mig hedrad då jag är ombedd att av Riksförbundet Attention att starta deras blogg.

Riksförbundet Attention's logga

De vill att jag bloggar ur ett personligt perspektiv, högt som lågt.

Jag kommer därför att blogga om allt från hur min dag varit, till ett hjälpmedel jag rekommenderar eller analyserar,  vidare till att kommentera sånt som är aktuellt i andra media, som artiklar i  Aftonbladet till någons personliga blogg!

Välkommen att kika in!

World Mental Health Day – Världsdagen för psykisk hälsa

Idag är det World Mental Health Day – Världsdagen för psykisk hälsa

Som ambassadör för kampanjen Hjärnkoll, deltar jag idag i en manifestation i Visby där jag ska hålla ett föredrag bl.a. om hur det är att leva med AD/HD och Asperger syndrom och syftet är att belysa vikten av att att prata öppet kring frågan. Läs mer

”RSMH Gotland bjuder in till Matnyttigt samtal om hur det är att leva med psykisk ohälsa. Kom och lyssna till bland annat ambassadör Jenny Ström från kampanjen Hjärnkoll och till glad musik av Erik Ell som underhåller.”

Utbredd diskriminering av personer med psykisk ohälsa

 • 25% i Sverige lever idag med psykisk ohälsa på olika sätt.
 • 69 % rapporterar att man hemlighållit eller dolt sina psykiska problem för omgivningen.
 • 54 % upplever sig orättvist behandlade av sin familj och 35 % av sin partner.
 • 50 % tycker att de blivit orättvist behandlade när de gäller att få vänner eller behålla dem.
 • 47 % uttrycker att de blivit orättvist behandlade av personalen inom psykiatrin.
 • 79 % anser att de kunna använda sin inre kraft och styrka för att handskas med stigma och diskriminering.