Kategoriarkiv: Resor

Tips för en fridefull Jul!

Snart är det jul och vi bryter våra vanliga rutiner: skolan är stängd, vi äter annan mat, träffar andra människor och kanske åker bort. Något som kan vara jobbigt för framför allt barn och ungdomar med ADHD, Asperger eller autism och därför blir Julen inte så fridefull som vi önskat. Helt plötsligt börjar vi också nämna ord och uttryck som inte används så ofta resten av året, ”dopp i grytan” låter rätt läskigt om man inte vet vad som ska doppas. Jämför med ”dopp i poolen”.
Jag kommer ihåg när min äldsta son skulle fira Lucia på förskolan, hade han svårt att hantera att det inte fanns tåg. ALLA hade ju sagt att det skulle vara ett Luciatåg!

luciatag

Det finns många saker du kan göra för att underlätta. Mina bästa tips är att utgå från tio grundläggande frågor och gå igenom i förväg vad som ska hända.

 

Tio grundläggande frågor om julen

10 frågor

När? Berätta om hur många dagar det är tills ni skagöra det, ha gärna en nedräkningstavla, så tiden blir lättare att förstå. Adventskalendern går också att använda: ”om 7 luckor ska vi åka till farmor”. Ska ni resa bort, var noga med hur många dagar och nätter det gäller. Viktigt att också tala om vilka tider ungefär som ni kommer vara hos någon annan eller hur länge gäster kommer att vara kvar. Läs mer

@SAS fick mig att gråta!

Nu har jag skrivit en reklamation till @SAS – för att de fick mig att gråta, då situationen blev mig övermäktig när jag reste till Norge i mitten av augusti, resan slutade med att jag satt jag helt förstörd i en taxi och grät.

20150816_191652

Det här har jag skrivit till SAS kundservice:

”På grund av försening av mitt flyg mellan Stockholm och Oslo blev mitt anslutningsflyg till Kristiansand ombokat till ett flyg kl 17:05. Jag var tvungen att hämta ut mitt bagage på Gardemoen och checka in det igen. Jag fick en voucher på 75:- för att köpa mat för på flygplatsen – jag kan bara konstatera att det inte finns någon möjlighet att köpa mat på Olso flygplats för den summan!

Väl framme i Kristiansand var mitt bagage försvunnet (tillsammans med flera andras). Det tog en timme innan jag fick informationen om att de inte kunde hitta bagaget, då var klockan över 19. På Kristiansands flygplats hade de inte någon möjlighet att lämna någon voucher till mat, men informerade mig om att jag kunde skicka in kvitto.

Jag fick veta att om mitt bagage inte kom med det sista planet från Oslo så skulle jag själv måste hämta det morgonen därpå. Något som var helt omöjligt för mig: jag var på väg till en politisk paneldebatt i Arendal för en stor norsk myndighet, 40 minuter med taxi därifrån – och skulle föreläsa kl 9 morgonen därpå, jag behövde verkligen mina kläder och det jag skulle visa upp. I det här läget var jag mycket upprörd och extremt stressad – det var söndagkväll och det fanns inga marginaler eller möjligheter att handla. PANIK, ska jag behöva delta i en politisk debattpanel med samma underkläder som jag rest i och dessutom utan flera av de tekniska produkterna som jag skulle både använda mig och och demonstrera på scen.

Mitt bagage levererades ca 22:20 till Arendal.

Ni kan bara gissa hur lättad jag blev – men inte ska man behöver utstå sånt här!

Svaret från SAS var att de har en handläggningstid på 3-4 veckor, om jag inte är VIP-kund.

SAS-personalen i Kristiansand bemötte mig på ett fantastiskt sätt, men bemötandet i Oslo var under all kritik.

SAS! Visste ni att minst 8% av befolkningen har kognitiva svårigheter som t.ex. adhd, autism, stroke, demens mm? För många med kognitiva svårigheter, är det direkt plågsamt att resa, ni har allt att vinna på att lyssna på mina/våra behov!

Jag utmanar härmed SAS kundservice att anlita mig som professionell utbildare för er personal i hur man bemöter kunder med kognitiva svårigheter, och det bästa av allt, det fungerar faktiskt förvånansvärt bra på alla andra också! 🙂

Vänligen Jenny Ström